top of page

Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2025 рік

Уряд схвалив проєкт Державного бюджету України на 2025 рік, який буде передано на розгляд Верховної Ради України.

Доходи загального фонду держбюджету наступного року (без урахування офіційних трансфертів і грантів) передбачені на рівні 2007,4 млрд грн; видатки загального фонду державного бюджету становлять 3643,6 млрд грн.

Фінансовий ресурс на сектор безпеки та оборони у 2025 році зросте до 2223 млрд грн, що становить 26,3% від прогнозованого ВВП країни. Передбачені видатки включають грошове, речове та продовольче забезпечення військових, придбання озброєння, військової техніки та підтримку оборонно-промислового комплексу.

Забезпечення соціального захисту також залишається важливим пріоритетом.

Допомога ветеранам війни – фінансування програм підтримки збережено на рівні поточного року, з урахуванням розподілу інвестиційних проєктів.

Видатки на охорону здоров'я становитимуть 210,7 млрд грн, включаючи фінансування програми медичних гарантій та забезпечення лікарень ліками й медичними виробами для лікування тяжких захворювань. Пріоритетами, зокрема, є створення єдиного медичного простору та забезпечення житлом медичних працівників у сільській місцевості.

На освіту заплановано 169,3 млрд грн, що включає виплату заробітної плати вчителям, гранти на здобуття вищої освіти, забезпечення підручниками та здорове харчування учнів.

Також передбачено 9,6 млрд грн на розвиток культури та інформаційного простору, 4,0 млрд грн – на цифрову трансформацію, зокрема, на фінансування Інноваційних проєктів для забезпечення потреб сектору безпеки та оборони (BRAVE 1), 14,0 млрд грн – на підтримку наукових досліджень, зокрема, у сфері оборонно-промислового комплексу, енергетики й енергоефективності.

У рамках підтримки бізнесу передбачено фінансування Фонду розвитку підприємництва у розмірі 18 млрд грн для надання пільгових кредитів за Програмою «5-7-9%», а також 1,4 млрд грн буде виділено на гранти для бізнесу.

Соціальні стандарти, зокрема мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року.


0 комментариев

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page