top of page

Як здійснюється оплата праці працівникам, які працюють на двох посадах по 0,5 ставки


Запитання щодо механізму оплати праці працівників, які працюють на двох посадах по 0,5 ставки, як внутрішнє суміщення.

Відповідно до чинної на сьогодні Інструкції про порядок і умови суміщення професій (посад), що затверджена постановою Держкомпраці СРСР, Мінфіну СРСР і ВЦРПС від 14 травня 1982 року №53-ВЛ у частині, що не суперечить законам України, суміщення професій (посад) та виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи допускаються на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації за згодою працівника протягом встановленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це економічно доцільно і не веде до погіршення якості продукції, виконуваних робіт, обслуговування населення. Працівникам, які пропрацювали неповний місяць, доплата за суміщення професій (посад) нараховується у встановленому розмірі (у відсотках до місячної тарифної ставки або окладу за основною роботою) пропорційно до відпрацьованого часу.

Угода про суміщення професій (посад), а також розширення зон обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт оформлюється наказом (розпорядженням) по підприємству із зазначенням суміжної професії (посади), певного терміну (або без зазначення терміну), обсягу додатково виконуваних функцій або робіт та розміру доплати; у такому ж порядку оформлюється скасування або зменшення вказаної доплати.

Відповідно до ст. 105 Кодексу законів про працю України працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Працівникам бюджетних установ доплата за суміщення становить 50% від їхнього посадового окладу/тарифної ставки, відповідно до Наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Ніяких обмежень на включення доплати за суміщення до доходу працівника за 12 місяців при розрахунку відпускних, оплати відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, лікарняних — немає. Це все оплата за відпрацьований час і є частиною заробітної плати працівника, а тому включається в розрахунок середньоденної зарплати при визначенні таких виплат.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про відпустки» до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка. Тобто відпустка надається пропорційно до фактично відпрацьованих днів.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page